Dementie 

Placeholder Picture
Placeholder Picture

Tekenen
Door de jaren heen heb ik ontdekt wat werken met tekentaal met mijn cursisten en cliënten in mijn teken(therapie)praktijk doet. Ouderen vinden het heerlijk om te schilderen en doen mee met de chakra lessen. Maar werken met Tekentaal en dementie daar had ik nog niet veel ervaring mee.

Frankrijk
Enkele jaren geleden werd ik gevraagd om met een dame met beginnende dementie mee te gaan naar Frankrijk. Ik zou daar met haar tekenen en schilderen. De ervaring leert dat daar heel veel meer bij komt kijken. Inmiddels heb ik drie reizen met deze dame gemaakt. Daarnaast heb ik veel uren in de diverse tehuizen voor mensen met dementie gewerkt met de tekentaal en muziek en stap voor stap ontdekt hoe hiermee te werken en dit in te zetten. Heel blij ben ik nu met de ervaring die ik heb mogen opdoen en nog steeds doe.

Veel geduld
Door regelmatig met veel geduld en aandacht de teken- en schilderopdrachtjes aan te bieden, bereik ik dat men uiteindelijk weer tekent/schildert. Het plezier om er weer even bij te horen, maakt dat men weer op verhaal komt.
Luisteren, herhalen wat er gezegd wordt, samen tekenen en iets voordoen. Daarnaast blijven aanmoedigen en dan ineens gebeurt het! Het heeft tijd nodig voor de opdracht binnenkomt en voor men weer weet wat er van hen verwacht wordt.
Het resultaat is altijd verbluffend.

Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture

Alle aandacht
Tijdens het één op één tekenen valt op hoeveel verhalen er naar boven komen. Het tekenen roept altijd mooie of minder mooie herinneringen op. Ik luister en geef terug waar nodig. Er is altijd een wisselwerking, zoals je kunt horen in de video.

Spreekwoorden en gezegden
Beeld geven aan spreekwoorden maakt de tongen los. Die kennen ze. Ze gaan rechtop zitten en zo snel ze kunnen, worden de antwoorden gegeven. Prachtige tekeningen ontstaan er terwijl we met elkaar de spreekwoorden naar boven halen.

Placeholder Picture
Placeholder Picture
Placeholder Picture

De appel valt niet ver van de boom
Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens
Hoge bomen vangen veel wind

Zingen en spreekwoorden
Het samen zingen en het ophalen van spreekwoorden brengt de mensen weer terug in de schoolbanken. Ze zijn weer bij de les. Ze zijn aanspreekbaar en benaderbaar. Het plezier waarmee ze elkaar uitleg geven over de spreekwoorden is aandoenlijk.

Placeholder Picture

Zingen van 'Liedjes van Toen'
Inmiddels heb ik bijna honderd liedjes van toen gebundeld in mappen. Iedereen krijgt zijn/haar eigen map en kan alles meezingen. Ook als ze niet meer kunnen lezen, wordt er gezongen. De ogen stralen, de wangen glimmen en men zingt of hun leven ervan hangt. Veel herkenning en plezier.

De schilderijen van de grote meesters bespreken aan de hand van foto's is ook een feestje. Wat weten ze hier veel van. 

Voor hen die omgaan met chronisch zieken, mensen met dementie of ouderen heb ik een training 'gespecialiseerde kunstzinnige aandacht' ontwikkeld. 

TRAINING
Met deze training kan ieder die in contact staat met ouderen, mensen met dementie of chronisch zieken op een kunstzinnige manier het contact verdiepen en waar nodig verbeteren. 

Meer informatie training
Placeholder Picture


Afspraak
Wil jij dat ik één op één met jouw ouder/partner ga werken, geef dan een seintje. Ik kom graag langs voor een kennismaking. Dit kan thuis of op locatie. Momenteel werk ik in diverse tehuizen over het hele land. Je kunt voor een gesprek mailen of bellen of HIER het formulier invullen.